Mezinárodní konference Vyztužené opěrné stěny – Základy navrhování, použití a další vývoj, Praha 2010

14.12.2010

 Ve středu 8. prosince 2010 se v Kongresovém centru Masarykovy koleje v Praze konalo setkání předních tuzemských i zahraničních odborníků v geotechnickém oboru.

Zúčastnili se ho zejména zástupci projekčních, realizačních, investičních a obchodních společností, ostatní odborná a vědecká veřejnost. Konferenci pořádala společnost KB - BLOK systém, s.r.o. společně s dalšími partnery pod záštitou Českého vysokého učení technického v Praze, jejíž prorektor Doc. Ing. Josef Jettmar, CSc. účastníky přivítal a zahájil program jednání úvodním slovem.

Program jednání byl zaměřen zejména na principy působení konstrukcí vyztužených opěrných stěn, metody návrhu a posouzení, technologii výstavby a konstrukční možnosti vyztužených opěrných stěn. S úvodními přednáškami vystoupil Prof. Dov Leshchinsky z University of Delaware, USA a Prof. Ing. Ivan Vaníček, DrSc. z ČVUT v Praze. Oba hlavní řečníci velmi podrobně a srozumitelně vysvětlili principy působení, metody návrhu a numerické analýzy konstrukcí vyztužených opěrných stěn. V rámci konference byl mimo jiné představen stavební systém vyztužených opěrných stěn společnosti KB - BLOK systém, s.r.o., jeho technické vlastnosti, parametry, konstrukční možnosti a výpočetní software MSEW 3.0. Metodiku zkoušení vlastností stavebních systémů vyztužených opěrných stěn představil Doc. Ing. Jiří Kolísko, Ph.D z Kloknerova ústavu ČVUT v Praze, kde jsou zkoušky již několik let pravidelně prováděny.
O konferenci projevila odborná veřejnost neobyčejný zájem. S odstupem byla akce účastníky hodnocena jako velmi úspěšná, tématicky zajímavá a pro další praxi přínosná. Není vyloučeno, že akci podobného charakteru budeme pořádat opakovaně.

Sylabus přednášek hlavních řečníků je k dispozici ke stažení zde.